Canlı Destek

Merhaba , yardımcı olmamızı istediğiniz bir konu var mı ?

Canlı Destek İçin Tıkla:

Motor Çeşitleri Nelerdir?

15-12-2020 10:03
Motor Çeşitleri Nelerdir?

         Bildiğiniz üzere Volkswagen grup araçlarında birden fazla motor seçeneği vardır. Bu konumuzda ,bu motor seçeneklerinin anlamlarına bakacağız...

 

    Dizel Motor:

TDI : Turbo Diesel injection

Benzinli Motorlar:
FSI : Fuel Stratified injection 
TFSI : Turbo Fuel Stratified injection 
TSI : Twincharged Stratified injection

Motor Çeşitleri ve Beygir Güçleri Nelerdir ?
FSI 
1.6 115 hp--2.0 150 hp--3.2 250 hp--4.2 355 hp

TFSi 
2.0 200 hp--2.0 240 hp

TSI 
1.4 122 hp--1.4 140 hp--1.4 170 hp (GT)

TDi 
1.4 80 hp --1.9 86 hp--1.9 105 hp 
2.0 140 hp--2.0 170 hp 
2.5 130 hp--2.5 174 hp 
3.0 233 hp 
4.2 275 hp 
5.0 313 hp

 Türkiyede'de ki motor seçeneklerinden başlayalım....



TDI:Turbocharged Direct Injection (turbo beslemeli direkt enjeksiyonlu)
 Bu motor seçeneği etki derecesi en yüksek ve en iyi olandır. Yakıt içindeki enerjinin  yaklaşık olarak %45 - 47 sini harekete geçirebilen türdür. En yüksek etkili olduğu model ise Lupo 3 modelindedir. 

FSI:Fuel Stratified Injection (direkt benzin enjeksiyonu)

 

Bu motor seçeneğinde ise ,yakıt standart motorlardaki gibi  manifolta değil aksine yanma odasına püskürtülmektedir. TDİ gibi yeni nesil dizel motorlarda tek bir depoda enjektörler basınçı biriktirmektedir. Normalde püskürtme yapılan sistemlerde ,manifolttaki enjeksiyon basıncı 4 barlarda iken ,bu sistemde  10 bar seviyelerine ulaşmaktadır.Emme Manifoltlarında bulunan ,adına Tumble dediğimiz hareket edebilen levhalar ,düşük yakıt tüketimi sağlamak için  manifoldun içinden silindirlere doğru ilerleyen havaya sarmal bir hareket vermektedir. Dalgaya benzeyen kafasıyla  piston ,ateşlenmeye hazır olan hava ve yakıt karışımını bujinin yakınına toplar.Bu şekilde yakıt tüketiminide daha ekonomik hale getirir.


TFSI:Turbo Fuel Stratified Injection.(Turbo beslemeli direkt benzin enjeksiyonlu motor.)
Yeni nesil motorlarda yakıt, talebe bağlı olarak kontrol edilen yüksek basınçlı  pompa ile sağlanan  ortak bir yakıt sistemi yoluyla püskürtülmektedir. Emme supaplarının arasında yer alan  enjektörle yakıt doğrudan yanma odasına milisaniyelik oranlarla ve 110 bara varan basınçla püskürtülmektedir. Yakıt veya hava karışımı yanma odasında bütünüyle homojenize bir şekilde dağıtılıyor. Bu sayede TFSI motor diğer motorlardan ayrılmaktadır ve bütün motor devirlerinde yüksek performans sağlamaktadır.


Düşük sürtünmeli supap iteceklerine sahip silindir başlıkları, atmosferik beslemeli FSI motorlara göre daha fazla hava akışı sağlayan değiştirilmiş bir emme manifoldu şekline sahiptir. Bu da hem daha yumuşak çalışma hem de daha iyi vuruntu direnci ve verimlilik sağlamaktadır. Bu sayede turbo motor 10.5:1'lik sıkıştırma oranına ulaşmaktadır. Bu şekilde hem atmosferik beslemeli hem de konvansiyonel turbo motorlara göre termodinamik verimliliğin arttırılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Motor blokları GG25 gri dökme demirden üretilmektedir; bu madde öncelikle yüksek basınca dayanıklıdır ardında da muazzam şekilde  ses özellikleri sağlamaktadır. Kütlesi dengelenmiş bir aktarım sistemi ses özelliklerini daha da geliştirmektedir. Krank milinin iki katı hızda dönen iki dengeleyici şaft da motorun sakinlik özelliğini telafi etmektedir. Motor gücü krank mili tarafından üçgen  zincirler ile aktarmaktadır.Bu şekilde  zincir hem yağ pompasını hem de dengeleyici şaftları hareket ettirmektedir. Bu önlemler sonucunda dört silindirli turbo beslemeli bir motor için çok iyi titreşim özellikleri elde edilebilmektedir.

Maksimum tork değeri olan 280 Nm, 1800 d/d ile 5000 d/d arasında elde edilebilmektedir.. Bu son derece geniş tork , bir taraftan çok az vites değiştirerek düşük yakıt tüketimiyle kullanmayı sağlarken , bir yandan da güçlü bir hızlanma ve anında güç elde etmek için çok hafif bir gaz pedalı hareketinin yeterli olmasını sağlamaktadır.


TSI: üift şarjlı (turbo ve supercharger) direkt enjeksiyonlu motor.
140 hp. gücündeki TSI motor 1500 - 4000 devir arasında 220 Nm. tork üretirken, 170 hp. seçeneğinin ürettiği güç 1750 - 4500 devir aralığında 240 Nm.olmaktadır. Her iki motor seçeneğinde de maksimum tork değerinin geniş olması sayesinde dinamik sürüş için hızlanırken vites değiştirmeye gerek duyulmuyor olması sürüş keyfinin kesintisiz olarak yaşanmasını sağlamaktadır.

Diğer motor seçenekleri ile karşılaştırıldığında 1.4 litrelik TSI motorda oluşan yüksek basınç ve sıcaklık nedeniyle dayanıklılığı maksimum düzeye taşımak adına bazı ilave korumalar geliştirilmiştir. Örneğin yüksek yanma ısısı ve basınca karşı silindir bloğu grafit lamelli gri dökme demir ile imal edilerek dayanıklılık artırılmış, soğutma sistemi geliştirilmiş ve triger kayışı yerine metal zincir kullanılmıştır. 

TSI, tüm devirlerde etkili ve aynı zamanda yakıt tasarrufu da sağlayacak mükemmel bir kombinasyonu ifade etmektedir. Alt devirlerde kompresörle kontrolü ele alan ve daha sonra turbo şarjla etkili olan bir yükleme tertibatının birleşimidir..


Bu yazı çeşitli forumlardan paylaşımında suç teşkil etmeyecek şekilde alıntı olarak hazırlanmıştır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.